Svá vína můžete přihlašovat na portálu Národního vinařského centra zde
Přihlašování vín
31. května - 30. června
Soutěžní kategorie
*1. Bílá vína extrasuchá
bílá vína s max. 4 g zbytkového cukru na litr
*2. Bílá vína suchá
bílá vína s nejméně 4 g zbytkového cukru a max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
*3. Bílá vína polosuchá
bílé víno s max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo
bílé víno s max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.
*4. Růžová vína a klarety
rosé
klarety
do 45 g/l zbytkového cukru. Dělení je pouze pro hodnocení, ve výsledcích bude kategorie uváděna jako společná.
*5. Červená vína
červená vína s max. 4 g zbytkového cukru na litr
*6. Bílá vína polosladká
Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g/l.
*7. Sladká vína
Vína bez rozdílu barvy a použité technologie se zbytkem cukru nad 45 g/l
*8. Perlivá vína bez rozdílu zbytkového cukru
Vína sycená oxidem uhličitým.
*9. Šumivá vína bez rozdílu zbytkového cukru
Sekty vyrobené metodou charmat a kvašením v láhvi.
*10. Organická vína
Vína organická, oranžová, kvevri a tak podobně. Bez rozdílu barvy. Maximální obsah zbytkového cukru do 4 g/l. Výjimku tvoří speciální vína, například fortifikovaná. U nich není obsah cukru omezen.
Tato kategorie je hodnocena u kulatého stolu
*11. Velká vína
Společná kategorie pro bílá vína ročníku 2022 a starší a červená vína ročníku 2021 a starší, vždy do max. 4 g /l zbytkového cukru. Kategorie se speciální dekantací a hodnocením u kulatého stolu. U červených vín je vyžadováno zrání v sudu, u bílých je doporučeno.
!!! Jedno víno je zakázáno přihlásit současně do více než jedné soutěžní kategorie!!!